I afton Wienerwaltz

Eller vi är inte så dansanta i residenset att det istället blev en helfuskad Wienerschnitzel. Fick nämligen inte tag på kalv så skinkschnitzel fick duga. Dessutom hade jag varken kapris eller ansjovis att tillgå så jag fick parera med ett kryddsmör på persilja och lite citron. Gröna ärtor gillar jag inte alls så dom lämnade jag därhän. Och yttermera så serverar österrikaren oftast pommes frites till en äkta wienerschnitzel men eftersom potatismos är det bästa jag vet gjorde jag en duchesse. Hur som haver gick det onekligen att äta!

Wienerschnitzel:
2 tjocka schnitzlar på 150-200g
1 ägg
mjöl
ströbröd
salt & svartpeppar

Banka ut schnitzlarna riktigt tunt (några millimeters tjocklek, 4-6 mm) med en köttklubba eller bara baksidan av en kastrull. Med fördel kan du packa in köttet i plastfolie så blir det inte så..messy. Nu säger alla stjärnor att du ska krydda upp mjölet med salt och peppar. Jag tycker dock att det blir svårare att ha koll på hur mycket krydderi som faktiskt hamnar på köttet så jag kryddar hellre som vanligt. Dopfelpannera genom att vända schnitzlarna noga så att mjölet fastnar ordentligt, ner en vända i det uppvispade ägget , sist ströbrödet och rakt ner i en het stekpanna med smält smör. Eftersom de är så tunna kan man räkna stektiden som en lövbiff ungefär.

Pommes duchesse:
6 potatisar
smör
salt, vitpeppar, muskot
2 msk neutral olja
ein bißchen schmör
2 äggulor

Kok potatisen, mosa och blanda upp med övriga ingredienser. Kör med en elvisp för att få moset riktigt slätt och mjukt. Fyll en spritspåse och spritsa ut små fina toppar på ett bleck klätt med bakpapper. Gratinera 10-15 minuter i 225 grader

Kryddsmör:
100g smör
1 dl finhackad bladpersilja
några skvättar citronsaft
salt och vitpeppar

Låt smöret blir rumstempererat, blanda med persilja och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Lägg smöret på en bit folie som du rullar ihop till en tjusig korv. Kyl och vid servering skär du upp snygga bitar av kryddsmöret.

Servera med en klyfta citron och en tjeckisk lager för riktig vardagslyx.

2 svar på ”I afton Wienerwaltz”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *