Hemhjort

Idag blir det hamburgare, inte på hjort men väl på hemskjuten älgkalv. Till detta hembakta hamburgerbröd och nyslagen majonäs.

Hamburgerbröd (räcker till 10 bröd)
25 g jäst
25 g smör
2 ½ dl mjölk
lite  salt
lite socker
7 dl vetemjöl
sesamfrön

  1. Smält smör, häll på mjölken och värm allt fingervarmt.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite av degspadet och rör ut det med jästen.
  3. Häll på resten av degspadet, saltet, sockret och nästan allt vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i minst en halvtimme.
  4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den.
  5. Dela degen i 10 delar och forma dem till runda bullar.
  6. Häll sesamfrön på en tallrik och tryck ner varje bulle i den.
  7. Låt jäsa på bakplåtsklädd plåt i ca 10 min.
  8. Lägg även ett bakplåtspapper över bullarna och tryck till ordentligt med en tom plåt. Låt jäsa i 30-45 minuter.
  9. Sätt ugnen på 250 grader.
  10. Grädda hamburgerbröden i 7-8 minuter mitt i ugnen.
  11. Låt svalna under bakduk.

Majonäs
2 äggulor
typ 2 – 2,5 dl matolja
1 msk vitvinsvinäger
1 msk fransk senap
salt och peppar

  1. Alla ingredienser skall ha samma temperatur för att undvika att det skär sig.
  2. Blanda äggulor, salt, peppar, vinäger och senap i en skål.
  3. Tillsätt oljan försiktigt, i början bara droppvis, under flitig vispning.
  4. Smaka av med salt och peppar. Om den blir för tjock kan man späda med några droppar vatten

Ett svar på ”Hemhjort”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *