Allt är inte guld som glimmar

Det är med sorg i sinnet som jag, bittert, konstaterar att en stekpanna från Tefals Jamie Oliverserie inte klarar mer än knappa fyra säsonger. Den har varit en tjänare och med sina 32 cm i diameter har man kunnat bryna rejäla filéer utan att behöva kröka rygg, så att säga. Men nu är det slut. Finito, kaputt. Trotjänare i gjutjärn från Skultuna och Ronnebybruk från mormors tid kan man emellertid alltid förlita sig på. En gjutjärnspanna med samma diameter hade å andra sidan krävt att jag ökat min muskelmassa i överkroppen markant. Nåväl. Jag reder mig. (Och här var det upplagt för ett göteborgsskämt men det tänker jag låta passera.)

Vassa knivar

Vassa knivar är för den glade köksamatören lika viktiga som för stjärnkocken. Bland många fördelar kan jag genom en empirisk studie bekräfta att en vass kniv av härdat japanskt stål ger en betydligt bättre snittyta i en fingerblomma än en misshandlad gammal trotjänare med slö klinga.

Jag hade för en tid sen stor tur som i konkurrens av halva Facebook vann en fantastisk Hattori HD-7 Chef från www.vassaknivar.se. Av många ansedd som världens bästa kockknivtillverkare. Med  handgraverat damaskusstålblad och VG10-kärna och handtag av pakkawood är den inte bara en fröjd att arbeta med, den är också oerhört vacker!

Som vanligt är det inte kniven på bilden som är vinsten. Men en likadan. Bild från vassaknivar.se

La familia

Består av en fru, en sexårig dotter och en, dagen till ära, treårig surdeg. Den siste, han, ska matas och skötas, luftas och rastas. Det blir som ett slags husdjur, en Tamagochi av levande kultur. Att sätta grunden tar ungefär fem dagar. Dag ett blandar du 1 dl ljummet vatten med 0,5 dl rågmjöl. Rör samman i ett rymligt kärl med lock. Dock ska locket inte skruvas fast helt. Ställ varmt, ca 20-25 gradet, ovanför kylskåpet brukar fungera alldeles utmärkt. Låt blandningen stå i tre dygn, skaka om lite grand både morgon och kväll. På fjärde dagens morgon blandar du i ytterligare 1 dl ljummet vatten men mängden mjöl ökar till 1,5 dl. Rör om ordentligt. På kvällen upprepas processen med 1 dl ljummet vatten och (1 dl) rågmjöl. Blanda väl. Och nu kommer vi till ett kanske märkligt steg i processen. Allt förutom ca en halv deci ska hällas ut. Låt stå över natten, tio till tolv timmar. Nu ska surdegsgrunden ha växt sig stark och rest sig ganska märkbart. Konsistensen liknas vid chockladmousse. Om så är fallet, skruva till locket och ställ i kylen. Ta fram minst 8 timmar innan planerat bak eller matning – en gång i veckan med 1 dl ljummet vatten och 1 dl rågmjöl.

Stjärnbagare pratar oftast i viktenheter snarare än flytande måttangivelser. Kan bero på att surdegsbak är en vetenskap krävandes mer exakta mått än teskedar, kryddmått, koppar etc? Pain de Martin kan hjälpa långt, hos honom har jag hittat mycket inspiration förutom Manitoba Cream och jäskorgar i videträ. Jag tänkte inte bjuda på något nytt recept (scrolla ner en liten bit) här och nu, grundreceptet är riktigt bra och du kan enkelt lägga till t ex solroskärnor eller torkade tranbär för att utveckla. Bakinspirationen är inte riktigt närvarande men en födelsedag måste ju uppmärksammas.

Ask the butcher

Som att ha en alldeles egen liten slaktare på fickan. Ask the butcher är en hyffsat komplett iPhone-app med styckningskartor för nöt, fläsk och lamm och en riktigt hjälpsam tidtagningsfunktion baserat på styckningsdetalj, vikt och hur genomstekt du vill ha köttet. Väl värd 15 kronor.