Herr Husman

Mariestad
4 delar riktig mjölk, inte mellan, inte lätt och absolut inte mini. Riktig mjölk.
1.5 del mjöl
4 ägg, hela, frigående, ekologiskt framställda ägg
Rimmat fläsk efter behag, ju mer desto bättre
salt, peppar
smör
Tärnat äpple av sur sort.

Använd en riktig gjutjärnspanna och knaperstek fläsket i lite smör, ta upp och låt rinna av. Resten av fettet behåller du i pannan. Rör samman hälften av mjölken med allt mjöl till en klimpfri sås. Rör ner resterande delar mjölk och knäck ner ett ägg i taget. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen i pannan med upphettat stekfett och droppa ner det knapriga fläsket och det tärnade äpplet. Dra smeten mot mitten tills du fått en ”hel kaka”. Låt steka ihop någon minut innan du vänder och får stekyta även på andra sidan. Servera med lite persilja och en klick rårörda lingon.

Drick med fördel en kall Mariestads trefemma till denna skånska äggakaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *