Ingredienser för fyra:
250g pancetta
1 gul lök, finhackad
4 äggulor
1,5 dl grädde
parmesan eller pecorino
salt och nymald svartpeppar
En av världens allra enklaste och mest klassiska pastarätter med perfekta smakkombinationer som förvisso inte bjuder på några större överraskningar förutom att det är förbaskat gott.
Koka upp pastavattnet med en skvätt olivolja och koka pastan enligt anvisningar på förpackningen. Tärna pancetta och bryn i het panna, låt löken gå i mot slutet så att den precis bara blir mjuk och glansig. Slå ihop ägg och grädde lite lätt i en skål tillsammans med en näve riven parmesanost/pecorino. Smaka av med en nypa salt och några rejäla drag med pepparkvarnen.
Slå av pastan i ett durkslag och lägg tillbaka i kastrullen. Blanda ner pancettan och löken och slå sen över såsen. Rör ihop och servera med en rå ägg-gula, en näve persilja och ett glas Melini från Toscana (nr 12375).
Pancetta är förresten ett kommande projekt. Tänkte ge mig på att rimma och lufttorka ett stycke sidfläsk till perfektion :)
Gud vad läcker pancettan ser ut!!
Snorgott!!
jag hängde min Pancetta i går efter att legat en vecka på rimning..
Härligt! Vad har du för miljö att lufttorka den i?
provar att torka på vinden, där har vi 10-12 grader och snustorrt..
den ska ner och tvättas i vitt vin till helgen och sen upp igen i 4-5 veckor, den ska det vara klart..
ska du köra receptet från coppa rules? ( http://copparules.wordpress.com/2010/05/14/pancetta-varen-2010-del-1/)
Ditt recept verkar rimligare än http://curedmeats.blogspot.com/ :)
tror det med. har gått igenom hela cured meats och fått en hel del inspiration.
men coppa rules har redan gjort alla viktöversättningar och även testat grejerna i svensk miljö..
men visst, torkskåpet cured meats använder hade varit fint att ha :)
Tack för ett utsökt recept. Enkelt och gott, nästa gång får det bli lite tjockare skivor på pancettan. Fam Kjellkvist blev nöjda :)
Tjockleken ska man inte snåla på. Kul att ni gilla’t!