La familia

Består av en fru, en sexårig dotter och en, dagen till ära, treårig surdeg. Den siste, han, ska matas och skötas, luftas och rastas. Det blir som ett slags husdjur, en Tamagochi av levande kultur. Att sätta grunden tar ungefär fem dagar. Dag ett blandar du 1 dl ljummet vatten med 0,5 dl rågmjöl. Rör samman i ett rymligt kärl med lock. Dock ska locket inte skruvas fast helt. Ställ varmt, ca 20-25 gradet, ovanför kylskåpet brukar fungera alldeles utmärkt. Låt blandningen stå i tre dygn, skaka om lite grand både morgon och kväll. På fjärde dagens morgon blandar du i ytterligare 1 dl ljummet vatten men mängden mjöl ökar till 1,5 dl. Rör om ordentligt. På kvällen upprepas processen med 1 dl ljummet vatten och (1 dl) rågmjöl. Blanda väl. Och nu kommer vi till ett kanske märkligt steg i processen. Allt förutom ca en halv deci ska hällas ut. Låt stå över natten, tio till tolv timmar. Nu ska surdegsgrunden ha växt sig stark och rest sig ganska märkbart. Konsistensen liknas vid chockladmousse. Om så är fallet, skruva till locket och ställ i kylen. Ta fram minst 8 timmar innan planerat bak eller matning – en gång i veckan med 1 dl ljummet vatten och 1 dl rågmjöl.

Stjärnbagare pratar oftast i viktenheter snarare än flytande måttangivelser. Kan bero på att surdegsbak är en vetenskap krävandes mer exakta mått än teskedar, kryddmått, koppar etc? Pain de Martin kan hjälpa långt, hos honom har jag hittat mycket inspiration förutom Manitoba Cream och jäskorgar i videträ. Jag tänkte inte bjuda på något nytt recept (scrolla ner en liten bit) här och nu, grundreceptet är riktigt bra och du kan enkelt lägga till t ex solroskärnor eller torkade tranbär för att utveckla. Bakinspirationen är inte riktigt närvarande men en födelsedag måste ju uppmärksammas.

Legymkniv

Någon som har koll på vart man kan få tag på en legymkniv? Ser ut som en slags inverterad brödkniv och används för att skiva inläggningsgrönsaker med räfflor så att lagen kommer åt överallt. Har letat och letat men ikke funnit. De butiker jag pratat med har låtit frågande och istället försökt prångla på mig en mandolin men en sån vill jag ju inte ha. Legymkniv någon?

It’s a must-have!

I somras skulle jag till en begivenhet göra snittar på Kläppetunnbröd, hemfiskad regnbåge och kalixlöjrom till 70 personer. Till dessa skulle det bl a serveras finfinhackad rödlök, ett hästjobb bland alla andra stressande moment (buffé med alldeles för många rätter). Alligator™ lökhackare funkar dessutom alldeles utmärkt att stava morötter, potatis etc och finns i aluminiumutförande för bästa prestanda.