Rödvinsreduktion med toner av rostad vitlök

Men först en liten side sallad

Misströsta inte om du hittar en gul lök som börjat gro. Göd den istället i ett glas med vatten under en veckas tid och klipp ner de gröna skotten tillsammans med kvartade cocktailtomater, krasse, salt, peppar, olivolja och en skvätt vitvinsvinäger. En perfekt blandning av lite syrligt och lite sött.

Efter mycket letande fastnade jag till slut för en rödvinsreduktion med toner av rostad vitlök. Med födelsedagsfonden som bas rostade jag några klyftor vitlök, fräste på en finhackad schalotten i ganska rikligt med smör, en deci vatten och en dryg halvliter rödvin. Koka upp och reducera sakta, sakta, sakta. Sila av och låt reduktionen svalna (ställ kastrullen 5 minuter i frysen) så att du kan lyfta bort det överflödsfett som stelnat. Värm på och reducera ytterliggare. Av den dryga halvlitern fick jag ut 0,5-0,8 dl perfekt reduktion. Blanka av med en klick smör som får smälta ner under omrörning.

Nästan färdig reduktion, konsistensen ska ligga på gränsen till tjära.

Jag var egentligen ute efter en sås med lite pepprigt sting i så jag fick invertera min tanke och istället krydda upp köttet med mortlad grön-, rosé-, vit- och svartpeppar som noga klappades in på båda sidor. Lite flingsalt. Hastig stekning på hög värme med några krossade vitlöksklyftor i pannan.

Och en krämig potatisgratäng! För fyra: Sätt ugnen på 200 grader. 6-8 potatisar, skalade och skivade. 3 dl grädde, 200 g riven, smakrik ost. Mer vitlök. Gul lök, salt och peppar. Ett uns dijonsenap om man känner för det. Rör ihop alla ingredienser i en bunke. Smöra en ugnsfast form och fördela gratängen. Ca 1 timme i ugn, ställ en plåt över om gratängen tenderar att ta för mycket färg. Låt vila tio minuter, en kvart under aluminium folie så att den får lov att sätta sig.

I glaset: Appassimento, från bolagets beställningssortiment. Tydligen tillfälligt slut men finns möjligheten så köp inte mindre än en låda.

Till tonerna av Plura..

Vad tycker du?

Mulen svennelördag med en köttbit stekt till medium rare perfektion, krämig potatisgratäng, något grönt och så världens bästa sås. Men, vilken är det? Jag är ute efter något med lite sting i utan att det går över till ren och skär hetta. Smaken ska vara distinkt och tydlig, får absolut inte vara mjäkig. Vad hade du kokt ihop? Och just det, inte helt ointressant skall en flaska Oreno från 2004 drickas före, under och efter måltiden…

Ett planterat frö

Och därmed ett embryo till den örtagårdsprakt jag förväntar mig ska frodas på balkongen innan midsommar. Paprika och jalapeño har jag tjyvvisat, nu tittar chiliplantorna upp, gräslöken, basilikan och persiljan är i jord. Väntar på rosmarin, dragon, oregano, dill och mejram. Det tar sig. I övrigt blir det råraka med sidfläsk, syrad grädde, finhackad lök och en dillvippa till tidig middag.

Födelsedagsfond

Vad passar väl bättre än att fira sin födelsedag i köket. Inga direkta middagsplaner, en enkel englandsinspirerad brunch för familjen med bacon, scrambled eggs för någon, stekta ägg för annan och omelett för några, tomater, baked beans, kallskuret med prosciutto, fänkålssalami, skinka. Surdegsbröd och cheddarost. Men ack så gott. Den verkliga ynnesten var å andra sidan fondkoket med billiga, goda, ekologiska och kravmärkta råvaror. Sågade ben (30 kr/kg) från Sunnantorpskalv hos Viltspecialisten, lök (gratis) från pappas trädgårdsland, några morötter, en palsternacka, rotselleri, en vitlök, persiljekvistar, trött gammal dill, vitpeppar, tomatpuré (kylskåps- och skafferirester). Tomaten ger en viss sötma så var försiktig om du är skeptisk. (Till 1.3 kg ben använde jag ungefär 180g tomatpuré och det blev en anings sött.) Och kalven är förmodligen minst lika glad som svärfars uppe i Jämtland.

Börja med att rosta kalaset i en långpanna mitt i ugn på 225 grader under 20-25 minuter. Rör om lite då och då så att du får en jämn yta. Vill du ha en klar fond så skippar du helt detta moment och går rakt på nästa.

Lägg ben och grönsaker i en stor, rejäl gryta. Fyll upp med vatten så att det täcker och lite till. Kok upp och skumma av. Det får gärna stormkoka en tio, femton minuter så att köttet släpper och benmärgen tillåts göra sin magi. Sänk värmen till ungefär medel, kanske lite lägre ändå och låt sjuda långsamt, långsamt. Fyll på mer vätska vid behov, rödvin funkar alldeles utmärkt. Om fem, sex timmar är det dags att sila av godsakerna och reducera buljongen till en i konsistens sirapsliknande vätska, glace.

Efter 6 timmar sjudande på svag värme silar jag ut 3 liter färdig buljong. Den får sen koka ner nästan lika sakta och länge tills ungefär en halv liter vätska återstår med perfekt smak och en konsistens ungefär som sirap. Håller ca en vecka i kylen eller frys in i iskuber.

Det frodas!

I min fönsterkarm odlar jag lite blandade fröer, och se det tar sig!

Ser ut som jalapeño men skulle vara spansk peppar enligt frukten jag tog fröet ur.
Paprikan är däremot vad den är.