Korv ska mätas i meter och inte kilogram

Och därmed basta. Släkten i Värmland stoppar värmlandskorv för glatta livet, tretton meter hittills. Den skånska korvstoppningen har ännu inte gått av stapeln men fjorårets Holmgrensrökta fänkålskorv smakar fortfarande bra. När man är riktigt, riktigt förkyld, sådär som bara en man kan vara, när det drabbar ens fru. Då vet man att det är illa. Riktigt illa. Botemedlet stavas emellertid, tyvärr, varken korv eller bacon. Det tarvas vitlök och chili en masse.

Ingredienser
1 röd chilifrukt, med frö, fruktkött och allt, finhackad
3-4 vitlöksklyftor, finhackade
1 gul lök, grovt hackad
1 burk bättre konserverade tomater (det är vinter, finns inga bra färska)
1 stump stjälkselleri efter smak

Krydderier
cayennepeppar
citronsaft
svartpeppar
salt
råsocker
chilipulver
paprika
tabasco

Fräs lök, chili och vitlök hastigt i hög värme i en matsked olivolja, sänk värmen, slå över tomaterna och en deci vatten. Smaka upp med kryddor efter tycke och smak. Balansera syran, sältan, sötman och styrkan, därför inga måttangivelser. Puttra på svag värme 15-20 minuter. Klipp ner oregano, färsk finns faktiskt att tillgå i helt ok kvalitet året om, och servera rykande hett till valfri nykokt pasta al dente. Toppa med parmesan och något grönt för trivselns skull.

Det frodas!

I min fönsterkarm odlar jag lite blandade fröer, och se det tar sig!

Ser ut som jalapeño men skulle vara spansk peppar enligt frukten jag tog fröet ur.
Paprikan är däremot vad den är.

En vanlig torsdagskväll

I ett regnigt och blåsigt Malmö livas aftonen enklast upp med att fräsa upp en finhackad schalottenlök i lite olja, en skivad jalapeño, cocktailtomater i klyftor, vitlök en masse, en skvätt kycklingfond och några drag på pepparkvarnen. Servera med papardelle och hyvlad parmesanost. Mer komplicerat än så behöver det inte vara, så känns det nästan som att möta våren i Florens.

Rödbetor

Det går faktiskt att få tag på ekologiska och svenska rödbetor året om men det finns inget som slår den första sensommarskörden från mor och fars kolonilott. En salig blandning av röd-, polka- och gulbeta att rycka ur jorden och lägga in, koka eller steka i ugnen. Inlagda, på tal om det måste jag försöka få tag på en legymkniv till nästa säsong, till kalops, pyttipanna, isterband med dillstuvad potatis eller sylta. Och rödbetssallad! Nykokta med en rejäl klick smör och lite salt. Ugnsstekta med rotselleri, palsternacka, potatis och rödlök till en kolgrillad köttbit. Till lilla M:s barnkalas har jag till och med använt rödbeta för att färga monsterspaghetti alldeles röd. När snön smälter och koltrasten börjar sjunga så smått är det lätt att längta efter primörsäsongen igen.