Limoncello

limoncello

Våren i antågande tarvar en frisk likör. Och på det italienska temat bjuds det på Limoncello

70 cl ren sprit (har du tillgång till hemkokt från Norrland så är det ännu bättre men med tanke på att du ändå inte odlat citronerna själv kan vi ju lika gärna fortsätta fuska, så att säga.)
4 dl sockerlag (3 dl socker, 1 dl vatten)
zesten och saften från 8 citroner

Koka upp vatten och socker tills kristallerna löst sig, låt svalna. Zesta citronerna och pressa juicen. Lägg sockerlag, zest och juice i en glasburk, slå över spriten. Rör om och ställ svalt i sju dagar. Njut på en solig balkong med en isbit och lyssna på Take five med  Dave Brubeck.

Spaghetti Carbonara

Ingredienser för fyra:
250g pancetta
1 gul lök, finhackad
4 äggulor
1,5 dl grädde
parmesan eller pecorino
salt och nymald svartpeppar

En av världens allra enklaste och mest klassiska pastarätter med perfekta smakkombinationer som förvisso inte bjuder på några större överraskningar förutom att det är förbaskat gott.

Koka upp pastavattnet med en skvätt olivolja och koka pastan enligt anvisningar på förpackningen. Tärna pancetta och bryn i het panna, låt löken gå i mot slutet så att den precis bara blir mjuk och glansig. Slå ihop ägg och grädde lite lätt i en skål tillsammans med en näve riven parmesanost/pecorino. Smaka av med en nypa salt och några rejäla drag med pepparkvarnen.

Slå av pastan i ett durkslag och lägg tillbaka i kastrullen. Blanda ner pancettan och löken och slå sen över såsen. Rör ihop och servera med en rå ägg-gula, en näve persilja och ett glas Melini från Toscana (nr 12375).

Pancetta är förresten ett kommande projekt. Tänkte ge mig på att rimma och lufttorka ett stycke sidfläsk till perfektion :)

Måndagsomelett

Ingredienser för en omelett:
2 ägg
2 msk acqua comunale
1 msk mineralvatten (utan smak)
svartpeppar ur kvarn
flingsalt smaksatt med Karl-Johansvamp

Måndagsfyllning:
Basturökt skinka, 2 skivor i strimlor
1 finhackad schalottenlök
1 liten moror i halva slantar
2 skivor västerbottenost

Knäck äggen i en bunke och slå luftigt med vatten, s&p. Häll smeten i en vid (så att den blir riktigt tunn) och het panna. Lägg fyllningen på ena halvan, slå över din halvgräddade omelett på mitten och låt gå någon minut till. Servera med grönsallad.

Ät gott!

Shepherd’s Pie

Av det engelska köket har jag egentligen inte så stor erfarenhet att jag borde uttala mig. Men jag har en känsla av att genuin brittisk mat många gånger är stabbig, flottig, smak- och färglös. Hursom måste Shepherd’s Pie vara ett undantag från mina fördomar då den kombinerar två absoluta favoriter, potatismos och köttfärssås. Görs den med kärlek, omsorg och rikligt med smör är det en alldeles fantastiskt välsmakande anrättning. Traditionellt ska den tillagas på lammfärs, allt annat blir till Cottage Pie (som ger utrymme för utsvävningar). T ex kan man laga upp olika smaksättningar på färs och ändå få till ett perfekt resultat.

Ingredienser för fyra:
ca 1 kg mjölig potatis
1 st ägg
2 msk smör
1 dl riven cheddar ost
salt&peppar
några riv muskot

500 g lammfärs
1 morot
1 gul lök
2 kvistar timjan
1 burk 400 g, krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 msk worchestersås
kalvfond
salt &peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Kok potatisen mjuk och pressa den. Kläck ner ägget, smör och ost och slå ihop ett mjukt mos med en träslev. Smaka av med salt, peppar och muskot. Ställ åt sidan

Bryn färsen i en panna, slanta morötterna och hacka löken och låt dem gå mjuka med färsen. Slå på krossade tomater, tomatpuré och fond och låt koka ner 20-30 minuter. Lägg köttfärssåsen i en ugnasfast form och lägg moset ovanpå så att det täcker köttet. Strössla lite riven cheddar och gratinera i 20 minuter.

Ät gott!

Tommy Myllymäki, Grand Hotel och rotfruktsgratäng

Fick igår möjlighet att äta Tommy Myllymäkis meny från Bocuse d’Or på Grand i Lund trots att matsalen sedan länge varit fullbokad. Dessutom tillagad om silvermedaljören själv. Vad sägs om:

Havsvattenrimmad och lättbakad hälleflundra med musslor, ostron och gurka

Jordärtskockor i gryta med havskräfta, kycklingsky och tryffel

Ugnsbakad gös med löjrom, potatis, pepparrot och libbsticka

Variation av lamm med savoykål och lök

Citrusterrine med verbenaglass, maräng och citroncurd

Hur välvattnade smaklökarna än var så gick upplevelsen om intet av olika logistiska anledningar. Man, eller åtminstone jag, vill inte gå på fine dining med en grinig/sur femåring som egentligen inte gillar annan mat än den som serveras på dagis. På inget vis blev det heller en världsmästarmeny på hemmafronten – kycklinglår och rotfruktsgratäng är ingen smekning för gommen. Det är rustikt, mustigt och en smula stabbigt. Ingen amuse-bouche, ingen liten förrätt och ingen tillstymmelse till dessert men vad är väl en bal på slottet?

Hos min lokale handlare är färskutbudet minst sagt ringa men av någon anledning har dom alltid fin, färsk kyckling från Bosarp. Stycka loss låren och lägg dem ett par timmar i en marinad på olja, kikkoman soya, vitlök, citron, dragon&timjan, salt&peppar, gul lök och chili. Sätt ugnen på 225 grader och ge kycklingen ca 45 minuter. Köttvätskan ska vara klar. Skiva potatis, morötter, palsternacka och rotselleri och koka dem mjuka i gräddmjölk (3 dl vispgrädde + 3 dl mjölk) med lite grönsaksfond. Riv ner två vitlöksklyftor. Smöra en form och lägg över rotfrukterna när de är mjuka nog. Varva med lite riven cheddar och skivad purjolök. Häll inte över all vätska från koket  för då blir gratängen alldeles för rinnig. Toppa med lite mer riven cheddar och in en kvart, tjugo minuter i ugnen (tills den fått fin färg) samtidigt som kycklingen går klar. Låt med fördel gratängen vila minst tio minuter innan servering. Korka upp en flaska välkyld Simonsig och njut.

En vanlig torsdagskväll

I ett regnigt och blåsigt Malmö livas aftonen enklast upp med att fräsa upp en finhackad schalottenlök i lite olja, en skivad jalapeño, cocktailtomater i klyftor, vitlök en masse, en skvätt kycklingfond och några drag på pepparkvarnen. Servera med papardelle och hyvlad parmesanost. Mer komplicerat än så behöver det inte vara, så känns det nästan som att möta våren i Florens.