Shepherd’s Pie

Av det engelska köket har jag egentligen inte så stor erfarenhet att jag borde uttala mig. Men jag har en känsla av att genuin brittisk mat många gånger är stabbig, flottig, smak- och färglös. Hursom måste Shepherd’s Pie vara ett undantag från mina fördomar då den kombinerar två absoluta favoriter, potatismos och köttfärssås. Görs den med kärlek, omsorg och rikligt med smör är det en alldeles fantastiskt välsmakande anrättning. Traditionellt ska den tillagas på lammfärs, allt annat blir till Cottage Pie (som ger utrymme för utsvävningar). T ex kan man laga upp olika smaksättningar på färs och ändå få till ett perfekt resultat.

Ingredienser för fyra:
ca 1 kg mjölig potatis
1 st ägg
2 msk smör
1 dl riven cheddar ost
salt&peppar
några riv muskot

500 g lammfärs
1 morot
1 gul lök
2 kvistar timjan
1 burk 400 g, krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 msk worchestersås
kalvfond
salt &peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Kok potatisen mjuk och pressa den. Kläck ner ägget, smör och ost och slå ihop ett mjukt mos med en träslev. Smaka av med salt, peppar och muskot. Ställ åt sidan

Bryn färsen i en panna, slanta morötterna och hacka löken och låt dem gå mjuka med färsen. Slå på krossade tomater, tomatpuré och fond och låt koka ner 20-30 minuter. Lägg köttfärssåsen i en ugnasfast form och lägg moset ovanpå så att det täcker köttet. Strössla lite riven cheddar och gratinera i 20 minuter.

Ät gott!

3 svar på ”Shepherd’s Pie”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *