Fjällfiskad röding, sparris och hollandaise

Jag vet att det är en lax på bilden men dom är ju släkt av samma skrot och korn, så jag låter det passera. Senaste tiden har spenderats på resande fot varför närvaron på bloggen trutit en smula. Bot och bättring. Ett, av några kommande, matäventyr från Jämtland presenteras här:

Fisk
4 portionsbitar röding (eller annan laxfisk) á ca 160 g
salt, peppar
saften av en halv citron
rapsolja

Filéa upp fisken och var noga med att bena ur. Salta köttet och krama citronsaften över båda sidor. Nymald svartpeppar. Låt filéerna få stekyta runtom i en varm grillpanna och kör sen in fisken i ugnen så att den får gå klart på medelvärme, 60 grader innertemp.

Hollandaise med citron och persilja
2 dl vitvinsvinäger
1  lagerblad
1 persiljekvist
5-7  svartpepparkorn
1 finhackad schalottenlök
150 gram smör
3 äggulor
citronsaft efter smak
salt
svartpeppar från kvarn

Koka upp vinägern tillsammans med lagerblad, persiljekvist, svartpepparkorn och schalottenlök. Låt reducera till någon matsked återstår. Sila av och låt svalna. Smält smöret. Vispa upp äggulorna på svag värme tills de är riktigt fluffiga och slå på det smälta smöret droppvis under kraftig omrörning. Häll på ca en matsked av vinägerreduktionen och fortsätt vispa, smaka av med citronsaft och finhackad persilja.

Potatis
Koka upp 8-10 potatisar i lättsaltat vatten och pressa dem. Färdigt.

Sparris
Bryt av eller skär bort den nedersta lite träiga delen på sparrisen. Pensla med lite olja, salta och peppra och grilla den runtom i grillpanna 6-8 minuter.