Brooklyn Summer Ale

Och den ljumma kvällen spenderas bland kryddväxten på balkongen. Oftast brukar man planera måltiden först och utifrån den kompositionen välja en passande dryck. Idag gör vi tvärtom. Jag bara måste prova Summer Ale från Brooklyn. Det är inte ett sommaröl i klass med San Miguel eller Corona, utan en ljus men potent, frisk och citrustonad ale med balanserad beska. Lite stake och karaktär helt enkelt. Till denna serveras en stir fry på vad som fanns att tillgå hemma utan shoppingbestyr. Strimlad lövbiff, morötter både gula och orange, sugar snaps, vattenkastanj, böngroddar, brytbönor, lökskott, vitlök, chili efter behag och äggnudlar.

Blötlägg nudlarna i ljummet vatten och låt rinna av. Ställ åt sidan. Woka grönsakerna i het panna ca fem minuter, tillsätt köttet, en matsked ljus soya, svartpeppar. Rör ihop och lägg ner nudlarna. Låt steka ytterligare någon minut. Servera rykande hett i gott samklang med en Brooklyn Summer Ale. Det gifter sig.

La familia

Består av en fru, en sexårig dotter och en, dagen till ära, treårig surdeg. Den siste, han, ska matas och skötas, luftas och rastas. Det blir som ett slags husdjur, en Tamagochi av levande kultur. Att sätta grunden tar ungefär fem dagar. Dag ett blandar du 1 dl ljummet vatten med 0,5 dl rågmjöl. Rör samman i ett rymligt kärl med lock. Dock ska locket inte skruvas fast helt. Ställ varmt, ca 20-25 gradet, ovanför kylskåpet brukar fungera alldeles utmärkt. Låt blandningen stå i tre dygn, skaka om lite grand både morgon och kväll. På fjärde dagens morgon blandar du i ytterligare 1 dl ljummet vatten men mängden mjöl ökar till 1,5 dl. Rör om ordentligt. På kvällen upprepas processen med 1 dl ljummet vatten och (1 dl) rågmjöl. Blanda väl. Och nu kommer vi till ett kanske märkligt steg i processen. Allt förutom ca en halv deci ska hällas ut. Låt stå över natten, tio till tolv timmar. Nu ska surdegsgrunden ha växt sig stark och rest sig ganska märkbart. Konsistensen liknas vid chockladmousse. Om så är fallet, skruva till locket och ställ i kylen. Ta fram minst 8 timmar innan planerat bak eller matning – en gång i veckan med 1 dl ljummet vatten och 1 dl rågmjöl.

Stjärnbagare pratar oftast i viktenheter snarare än flytande måttangivelser. Kan bero på att surdegsbak är en vetenskap krävandes mer exakta mått än teskedar, kryddmått, koppar etc? Pain de Martin kan hjälpa långt, hos honom har jag hittat mycket inspiration förutom Manitoba Cream och jäskorgar i videträ. Jag tänkte inte bjuda på något nytt recept (scrolla ner en liten bit) här och nu, grundreceptet är riktigt bra och du kan enkelt lägga till t ex solroskärnor eller torkade tranbär för att utveckla. Bakinspirationen är inte riktigt närvarande men en födelsedag måste ju uppmärksammas.

Statusuppdatering

Att solen lyser med sin frånvaro har väl inte gått någon omärkt förbi. Och att Malmö FF förlorade hemma mot IFK Göteborg igår beror nog på inget annat än det. Basilikan har tagit stryk, svårt med stryk. Återstår att se om något går att räddas, söderbalkong till trots. Gräslöken står pall för det mesta verkar det som, rosmarinen likaså. Persiljan ser lite tilltuffsad ut men det ska inte vara någon större fara. Chilin har fått en hård start men det är bara karaktärsdanande. Paprika och vad jag misstänker är jalapeno har kommit lite längre i processen och verkar inte vara allt för kinkiga. Skönt det. Inomhus står räddaren i nöden, för en lägenhetsbonde, i full prakt – kryddkrassen :)

Ask the butcher

Som att ha en alldeles egen liten slaktare på fickan. Ask the butcher är en hyffsat komplett iPhone-app med styckningskartor för nöt, fläsk och lamm och en riktigt hjälpsam tidtagningsfunktion baserat på styckningsdetalj, vikt och hur genomstekt du vill ha köttet. Väl värd 15 kronor.