Brooklyn Summer Ale

Och den ljumma kvällen spenderas bland kryddväxten på balkongen. Oftast brukar man planera måltiden först och utifrån den kompositionen välja en passande dryck. Idag gör vi tvärtom. Jag bara måste prova Summer Ale från Brooklyn. Det är inte ett sommaröl i klass med San Miguel eller Corona, utan en ljus men potent, frisk och citrustonad ale med balanserad beska. Lite stake och karaktär helt enkelt. Till denna serveras en stir fry på vad som fanns att tillgå hemma utan shoppingbestyr. Strimlad lövbiff, morötter både gula och orange, sugar snaps, vattenkastanj, böngroddar, brytbönor, lökskott, vitlök, chili efter behag och äggnudlar.

Blötlägg nudlarna i ljummet vatten och låt rinna av. Ställ åt sidan. Woka grönsakerna i het panna ca fem minuter, tillsätt köttet, en matsked ljus soya, svartpeppar. Rör ihop och lägg ner nudlarna. Låt steka ytterligare någon minut. Servera rykande hett i gott samklang med en Brooklyn Summer Ale. Det gifter sig.

Tom Kha Gai

Tom kha gai

Efter ett par timmar i pulkabacken i frisk malmövinter passar det utmärkt att tina upp sig med en varm och god soppa. Tom (soppa/gryta) kha (galanga, som är en rot besläktad med ingefära) gai (kyckling) är oftast ganska mild men på inrådan av min fru fick jag ge den lite mer sting. För att göra rätten litet matigare kan den med fördel serveras tillsammans med ris. Ät gott!

Ingredienser:
2 st kycklingfiler i tunna skivor
1 liter kycklingfond
2 burkar kokosmjölk
galangarot efter smak
kaffirlimeblad efter smak
citrongräs efter smak
2, 3 st chilifrukter
1 stor julienneskuren morot
ostronskivling eller skogschampinjon, skivad efter smak

Kok upp fonden med kokosmjölken, galanga, kaffirlimeblad, citrongräs och chili. Lägg i kycklingfilén när soppan kokat ihop och låt koka tills kycklingen är klar, det tar bara ett par minuter. Sänk värmen mot slutet och lägg i svamp och morötter. Garnera med färsk skivad chili, lite morötter och servera genast.

Sukiyaki

Sukiyaki på hängmörad entrecote från Bulltofta kött. 150-200g per portion. Skiva ner entrecoten i lagom skivor, koka upp en skvätt kalvfond med vatten, ljus japansk soja och saké. Låt köttet sjuda tillsammans med julienneskuren morot och purjo samt skivad champinjon ett par minuter. Servera med äggnudlar och strimlad vitkål.