Vad tycker du?

Mulen svennelördag med en köttbit stekt till medium rare perfektion, krämig potatisgratäng, något grönt och så världens bästa sås. Men, vilken är det? Jag är ute efter något med lite sting i utan att det går över till ren och skär hetta. Smaken ska vara distinkt och tydlig, får absolut inte vara mjäkig. Vad hade du kokt ihop? Och just det, inte helt ointressant skall en flaska Oreno från 2004 drickas före, under och efter måltiden…

6 svar på ”Vad tycker du?”

 1. Jag hade rört ihop en chimichurri, min favoritsås. Kanske inte världsbäst till potatisgratäng, du får ugnsbaka potäterna istället!

 2. Potatisgratäng kräver nästan en rödvinssås eller en skysås. Gräddsås, bea eller bea-liknande såser blir lite tårta på tårta. Jag skulle gjort en skysås smaksatt med några kaffebönor, jag inbillar mig att kaffetoner i såsen skulle gifta sig fint med de rostade tonerna i vinet. En annan grej jag kom på nu vore att göra en bechamell som man kokar med hårdrostat bröd. Sen silar man den så klart så man slipper de där små svarta\mörka bitarna av brödet i såsen.

  Peace out!

 3. Potäterna är inte huggna i sten, att de ska tillredas gratinerade. Berätta gärna hur du gör din chimichurri Anna!
  @Potatismannen – skysås absolut, går ju dessutom att förädla i oändlighet.

 4. Tjena mister, tack för senast. Känns som om solen alltid lyser på möllan!

  Jag tror att jag hade kört något av de två följande:

  1. Reducera ner Äppelmust (t.ex. Tropicana cloudy apple) tillsammans med lite färskt finhackad chilli och en mindre kanelstång och en bra skvätt vinäger (gärna äppelcider). När såsen börjar bli som kola i konsistensen så plockar du bort kanelstången och slår på lite grädde och låter puttra tills önskad viskositet. Denna sås funkar framförallt bra till vilt och fågel.

  2. Separera några ägg och smällt smör, samt bryn en del av smöret kraftigt i en panna ställ åt sidan. Stek på köttet efter behag tillsammans med färska kryddor och vitlök i pannan. När köttet är klart låt det vila. Deglasera pannan med vittvinsvinäger och låt svalna några minuter. Sedan slår du deglaseringen, genom en sil, över ägggulorna samt tillsätter det brynta smöret och resten görs precis precis i stil med en klassiska bea elelr hollandaise. Blir en grymt god bryntsmör smak som är fantastiskt till biff.

 5. Tack för senast Henrik, solen skiner alltid i Malmö – kul att se dig igen! Dina såsförslag låter fantastiska och jag är inte ironisk när jag säger att jag uppskattar desto fler arbetsmoment. Det finns inga genvägar till den perfekta såsen. Mer än den kalvfond man reducerat i förväg ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *