Marockanska citronsyrade morötter

När jag bodde i Lund i mitten på 90-talet slutade kvällarna inte sällan hos Falafelkungen på Kungsgatan. Han hade några sjukt goda morötter till falafeln men han vägrade säga vad han gjort med dem…För en tid sen, tjugo år senare, såg jag en intervju i Sydsvenskan med den gamle falafelkungen, Ilan Shofer, och som av en händelse delade han med sig av receptet.

Ingredienser:
1 kg morötter
2 citroner
5 klyftor vitlök
några stjälkar bladpersilja
1 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
1 dl god olivolja
1 msk salt (+1 msk till koket)

  1. Skala och slanta morötterna
  2. Koka upp vatten i en stor kastrull med 1 matsked salt och förväll morötterna knappt fem minuter. De ska fortfarande ha spänst och vara lite knapriga.
  3. Spola  av morötterna i kallt vatten i ett durkslag för att avbryta tillagningsprocessen
  4. Om du använder hela spiskummin kan du stöta fröna med paprikapulvret i en mortel. Pressa saften ur citronerna och blanda med olja, salt, kryddor och finstrimlad persilja
  5. Låt stå i kylen några timmar innan servering. Håller flera dagar i kylskåp. Blanda eventuellt upp med mer persilja vid servering.

Nu ska jag göra långkok.

4 svar på ”Marockanska citronsyrade morötter”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *