Chili – långkok

De som hävdar att de förstår sig på säger att en äkta chili överhuvudtaget inte får innehålla något av:

  • tomater
  • vita bönor
  • gul lök
  • köttfärs

Och så är det kanske men jag är barnsligt förtjust i den försvenskade typen av Chili con carne med just vita bönor och köttfärs som bas. Den passar sig bra att svänga ihop en vardagkväll men en januarisöndag tarvar långkok och en variant av Texas chili. Så nära originalet som möjligt undantaget ett par snedsteg. Tanken är inte att göra den så stark att det brinner i gommen, snarare försöka hitta så mycket smak som möjligt.

Ingredienser:
1 kg högrev
salt och svartpeppar
150-200 g bacon
en god, mörk oxfond
2 st finhackade gula lökar
2 st finhackade vitlök solo
1 st grovt hackad röd paprika
2 st finhackade jalapeño
1 st finhackad röd chili
1 st finhackad grön chili
1 st finhackad habaneropeppar
1 burk Mutti’s krossade tomater
1 burk majskorn
saften av en limefrukt
vatten att täcka grytan
maizena att reda av med
Chilipasta
1 torkad anchochili
1 msk paprikapulver
1 msk chilipulver
2 tsk mald spiskummin
2 tsk torkad oregano
0.5 dl vatten
  1. Putsa köttet och skär det i 3×3 cm tjocka tärningar. Salta, peppra och blanda runt.
  2. Mortla och mixa ingredienser till chilipastan. Rör om tills det blir en jämn smet.
  3. Stek bacon knaprigt. Ställ dem åt sidan så länge de ska ner i grytan mot slutet men vi vill ha baconfettet till köttet.
  4. Bryn köttbitarna i en riktigt het panna i omgångar (så att köttet verkligen blir brynt och inte får koka i sin egen saft), tillsätt extra olja om det behövs. Lägg över köttet i en rejäl gryta. Fräs lökhacket under omrörning, löken ska bara bli mjuk och genomskinlig. Tillsätt chilifrukterna och vitlöken. Ha i chilipastan och fräs ihop allt.
  5. Lägg kryddfräset i grytan med det brynta köttet, tomater, lime, oxfond. Fyll upp med vatten så att det täcker och lite till, låt sjuda under lock på låg värme i 2-3 timmar. Majs, paprika och bacon ska i precis på slutet. Red av med maizena så att du får en lite tjockare konsistens. Smaka av med salt och peppar. Om du låter den stå i kylen över natten har smakerna gift sig och grytan blir bara godare.
  6. Servera med en bit bröd, lite riven ost och en klick creme fraische.

2 svar på ”Chili – långkok”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *