Egentligen är jag emot förädling och/eller förändring av klassiska rätter men vad gäller kroppkakor gör jag mig själv ett undantag. Det finns ju redan så många original att det väl kvittar med ett till. Generellt så snålas det på fläsket och är för generöst med kryddpeppar, smakar mest bara jul. Och varianten med både kokt och råriven potatis är dessvärre oaptitligt grådassig även om smaken är ok. De råröda lingonen och det skirade smöret bör det emellertid aldrig snålas med.
För ca 20 skånska kroppkakor behöver du:
1,5 kilo mandelpotatis
3 st ägg
600 g, eller mer, bacon från Viltspecialisten
4,5 dl vetemjöl
3 gula lökar
5 kryddpepparkorn (bara för att)
15 vitpeppar korn
1 knapp tsk salt
Kok potatisen och ställ. Tärna fläsket och stek i panna med finhackad lök och nymortlad peppar. Ställ åt sidan och låt svalna. Ta fram den kalla kokta potatisen och pressa den, blanda med ägg, salt och vetemjöl och litet utav baconflottet och rör till en smidig deg. Forma som en boll och tryck in fyllningen. Lägg i kokande vatten och sjud max en kvart. Servera med rårörda lingon och skirat smör.